tisdag 25 september 2007

TV sändningar i marknätet.

Startar med lite torra fakta. Digital tv via marknätet infördes för att sänka sändningskostnaderna. Att man vid övergången från analog till digital teknik fick marginellt bättre Bild o ljud samt utrymme för några extra kanaler var bara en bonus. Hade man haft långsiktiga ambitioner hade man vid övergången skapat en standard för minst HD alternativt Full HD men valde att inte göra det.

Canal digital är de enda som aktivt agerat förespråkare för HD sändningar och var de första som började sända i HD. Comhem har hängt på och levererar HD via kabel nätet. Visst det är bara några kanaler som sänds och det är inte sändningar med vettigt innehåll dygnet runt men det är åtminstone en start.

Alla som köpt en digital box för det digitala marknätet sitter på föråldrad teknik. Boxarna har inte stöd för sändningar i högre upplösningar. Anledningen till detta är den tekniskt inkompetenta grupp som var ansvariga för standarden och lanseringen i Sverige.

Nu har de trötta förespråkarna för digital tv i marknätet vaknat till liv och insett att det som levererats till 2.2 miljoner svenskar är skit. Så cheferna för de fyra största tv kanalerna skriver en debattartikel i dagens DN (20070925) "Regeringen säljer ut mångfalden i tv-rutan"


I artikeln står det att regeringen sviker alla som köpt mottagningsutrustning då de inte vill ge mer bandbredd till marknätet (för HDTV) utan överväger att ge den till telekomsektorn. Ja, det vore bra att ha ett fungerande marknät för HDTV. Men det som implementerats är redan föråldrat och alla som köpt boxar måste ändå byta sin utrustning för att kunna ta emot en HDTV sändning.

Om man ska satsa på något idag så är det Full HD standard 1080p som gäller. Att överhuvudtaget tala om att på sikt gå över till 720p visar att de helt missat vad som händer med tekniken ännu en gång.

720p/1080i sändningar har vi redan idag via kabel och satellit.

Vill de på riktigt leverera hd så gör det via en box som man kan koppla till bredbandsnätet och har stöd för minst 1080p. Där har vi framtidens TV.

Bogdan

Inga kommentarer: